Followers

Tuesday, May 21, 2013

Worst thing

Asssalamualaikum...

Akhi wa ukhti.. sehat? harap Allah sentiasa beri kesihatan yang baik buat sahabat-sahabat sekalian..
Selawat serta salam juga buat junjungan Nabi Muhammad S.A.W . . hari ini hari isnin.. Raudhah masih dalam minggu Peperiksaan Pertengahan Tahun... minggu yang akhir... tapi hari isnin , selasa dan rabu tiada paper untuk dijawab...last hari khamis, paper seni 1 dan 2.. teori dan lukisan... :)


Takda paper? hehehe, apalagi bual sakan lah kan... Raudhah dan sahabat-sahabat Raudhah berbual tentang universiti yang akan kami masuk selepas keputusan SPM keluar... banyak tempat juga yang kami bincangkan dan bualkan... ada juga tanya kat sahabat2 Raudhah cita-cita mereka ingin menjadi apa apabila dah besar nanti.. ada yang nak jadi pegawai logistik lah cikgu lah dan pensyarah pun ada , seperti Raudhah la.. cita-cita Raudhah insyaAllah ingin menjadi seorang Pensyarah Pengajian Islam.. InsyaAllah, jika diizin kan Allah... kalau Allah tak izin, bermakna ada hikmah yang Allah nak tunjukkan...

Selepas sudah berbual panjang, bunyilah loceng waktu rehat... berpusu-pusu la kami semua pergi ke kantin... Makan bersama sahabat-sahabat tersayang... Raudhah bertanya tentang kertas biology yang mereka jawab... Alhamdulillah, apa yang dibuat masa latihan dikelas, soalan nya masuk... Makan, makan, makan... pastu loceng bunyi menandakan waktuu rehat telah tamat... Raudhah ucapkan semoga dapat buat yang terbaik masa jawab paper bio 1 dan 3... kami pun pulang ke kelas masing2..

Selingan.. sebuah hadis riwayat al-Hakim : 
"Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya,menambahkan ilmu agama dan melihat gerak gerinya teringat kamu akan kematian" . . .



Ok , waktu Puan Chuan iaitu guru subjek Matematik masuk... ia sangat mendebarkan... takut cikgu bagi kertas math... dalam hati fikir, mungkin takda rezeki untuk skor dlam sub math pada exam kali ini.. muka dah start muram...Allah saja yang tahu perasaan Raudhah ketika itu... tunggu-tunggu, kertas pun dapat.. ok kira-kira, hurmm memang tiada rezeki untuk lulus sub math kali ni... markah math yang paling teruk yang Raudhah penah dapat... redha kunci utama...kita tahu cara kita belajar macam mana, dan itulah yang kita peroleh...

Siapa kata tak sedih, malu...semua perasaan ada... mungkin ini pengerak bagi Raudhah untuk lebih kuat berusaha.. tekad mula dipasang... harap Allah permudahkan... Ilmu Allah itu sangat luas untuk dipelajari..
jadi apa lagi...Ini kalilah berubah, bila lagi kan... tak nak la lain kalilah...>.< ..

Awak-awak , jangan marah sekiranya Raudhah tak dapat nak score subject Math, sebab Raudhah tak master Math macam awak...:)

YaAllah, engakau lah cinta sejatiku dunia Akhirat,
Rasulullah aku juga sangat merinduimu..
Sollu alanabi..
Allahuakbar..

Maassalamah . . .^_<

No comments:

Post a Comment